GASTRO TURA CRNA GORA       

 

 

 

GASTRO TURA CRNA GORA

 

Iza svakog mjesta leže priče, gastronomske tradicije, zanatski ukusi I poštovane prakse, očuvane od strane žena I mušlaraca čiji su intetiteti I kulture izgrađeni tokom vijekova. GASTRO TURA nudi novi model za turizam, sastavljen od sastanaka I razmjena sa poljoprivrednicima, sirarima, stočarima, mesarima, pekarima I vinogradarima koji će zajedno sa kuharima koji kuhaju njihove proizvode biti pripovjedači svojih lokalnih područja I jedinstvenih vodiča lokalnih tradicija.

 

 

 

 

Cilj je približiti putnike očuvanju bidiverziteta hrane I razumijevanju lokalnih kultura identiteta I gastronomija. Putovanja će često uključivati posjete seoskim domaćinstvima, malim poljoprivrednim proizvođačima, koji su spremni podijeliti svoje iskustvo sa gostima.

 

 

Pita domaca

 

1. dan

Dolazak i sastanak na aerodromu. Transfer do Kolašina. Smještaj u hotelskim ili privatnim apartmanima, zavisi od želje gostiju. Na putu do Kolašina stati u manastiru Morača. Večera u restoranu Savardak - nacionalno jelo Kačamak. Preko noći.

2. dan

Nakon doručka transfer do naselja Lipovo na planini Sinjajevina. Transfer se može obaviti džipovima sve do katuna, ili mini busom tako da klijenti mogu pješačiti 2 sata do katuna (pastirska koliba u planini). Zavisno od  godišnjeg doba, možemo birati planinske bobice, pomoći u pripremi ručka, itd. Za ručak dame iz katuna pripremit će mnogo nacionalnih jela koristeći hranu koju su uzgajali u planini uz pomoć peći na drva… Nakon ručka pješačenje natrag na mini bus ili prevoz džipovima  do smještaja. Slobodno vrijeme.

3. dan

Nakon doručka transfer do mjesta Kukulje u Bijelom Polju. (oko 1,20 sati.) Posjeta  privatnom kućanstvu u kojem vlasnici uzgajaju maline, jagode, imaju stare pasmine ovaca, piletina, ćuretina… Imaju 4 vrela na svom imanju i svu hranu i čuvaju od vlastite proizvodnje povrće i životinje. To je jedno od rijetkih potpuno održivih kućanstava. Moguće je organizovati izravan prevoz do sljedećeg mjesta, ili kako preporučujemo pješačenje / planinarenje  2 sata do mjesta odakle minibus može nas čekati. Slijedi posjeta travaru u selu Rasovo, a nakon toga pola sata transfera do sela Tomaševo i privatnog domaćinstva u kojem se proizvodi poseban Slojeviti sir. Prikazuje načina proizvodnje. Prevoz natrag u Kolašin.

4. dan

Nakon doručka transfer do planine Čakor s džipom. I opet se može organizovati dio za šetnju ili se klijenti mogu voziti izravno do katuna. Katuni u planini Čakor postali su dio nove rute koja se zove Katunska cesta koja promoviše autentičan način života u Crnoj Gori, domaću hranu i pokazuje pravu sliku života u planinama. Transfer do mjesta Plav. Posjeta Plavskom jezeru. Noćenje u Plavu.

 

Domaca hrana

 

5. dan

Nakon doručka transfer do doline Ropojane, kratke šetnje 2km u jednom smjeru, do izvora rijeke Skakavice, nazvanog Eye of Skakavica spring. Odatle posjetite Alipasine izvore, prekrasno mjesto gdje nebo i planine i rijeka plešu zajedno pod svjetlom sunca. Transfer do doline Grebaja, koja se često upoređuje sa švajcarskim  Alpama. Visoki oštri vrhovi gotovo u potpunosti okružuju mirnu dolinu. Odatle vozite do katuna Bajrovica, visoko u planinama, na 1750m nadmorske visine za domaću hranu i noćenje u drvenim kolibama.

6. dan

Nakon doručka, pješačimo kroz šumu do najvišeg jezera u Crnoj Gori, gdje se kroz mnoge generacije pričaju priče o prekrasnim vilama. Pješačenje do jezera i natrag će trajati 2,5-3h zavisi od fizičkog stanja grupe. Nakon aktivnosti transfer do sela Lubnice u blizini grada Berane, noćenje u autentičnoj kući stara 100 godina, ali obnovljena. Domaća hrana, med, sokovi, džemovi… .Noćenje.

Nakon aktivnosti, transfer do Kolašina, ili ako je raspored letenja u ranim jutarnjim satima, a zatim transfer do Podgorice preko noći. Kraj programa ili:

8. dan

Nakon doručka transfer do aerodroma, ili ako je vrijeme leta kasnije poslijepodne, obilazak grada Podgorice, posjeta Virpazaru i Skadarskom jezeru (posebna vrsta ribe koja raste samo tamo - ukljeva, domaće vino….) Transfer do zračne luke. Kraj programa.

INFORMACIJE, PITANJA I REZERVACIJE


Fotografije


Pošalji te poruku

GASTRO TURA CRNA GORA

Iza svakog mjesta leze price, gastronomske tradicije, zanatski ukusi I postovane prakse, ocuvane od strane zena I muskaraca ciji su intetiteti I kulture izgradjeni tokom vijekova. Slow food travel nudi novi model za turizam, sastavljen od sastanaka I razmjena sa poljoprivrednicima, sirarima, stocarima, mesarima, pekarima I vinogradarima koji ce zajedno sa kuharima koji kuhaju njihove proizvode biti pripovjedaci svojih lokalnih podrucja I jedinstvenih vodica lokalnih tradicija.

ISTANBUL –POLAZAK 20.05.2020 180 €

Istanbul je smješten na Bosforskom tjesnacu, nekadašnja prijestolnica triju velikih carstava - rimskog, bizantskog i otomanskog. Ankara je proglašena njezinim glavnim gradom. Istanbul je najveći grad u Turskoj i njeno kulturno i gospodarsko središte.

SARANDA + KRF 99€

Krf je jedno od najljepsih grckih ostrva. Leži u Jonskom moru, a sjeverno se spaja sa Jadranskim. Krf se ubraja među najimućnije regione u Grčkoj. Prema grčkoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po kćerki boga Asopa, nimfi Kerkiri, koju je oteo Posejdon. Zbog svoje veoma bujne vegetacije Grci su ovo ostrvo nazvali i "Zeleno ostrvo".

Sign In