KATUNSKI PUT       

 

 

KATUNSKI PUT

 

Katuni su aktivni od polovine maja do polovine septembra, kada se stočari spuštaju u svoja sela. Kao i u svim drugom katunima, kompletan život ovdje je podređen staranju o životinjama i pravljenju sira. Stočari su gostoljubivi i prijatni i pružiće Vam priliku da učestvujete u nekim od tradicionalnih aktivnosti koje predstavljaju njihov svakodnevni život. Hrana koju ćete ovdje probati se ne služi ni u jednom restoranu u Crnoj Gori, posebna je i veoma ukusna.  Jagnje na ražnju je  pravi specijalitet! Osim fantastične hrane ovdje možete dobiti i druge usluge kao na primjer: kamp, iznajmljivanje šatora, ognjište i roštilj, odmorište iznajmljivanje konja, možete napuniti baterije na svojim uređajima i kupiti raznovrsne domaće proizvode, čuvenu domaću rakiju, tradicionalne vunene čarape i prsluke. 

 

 

 

Katunski put

 

 

Makadamski putevi su došli do skoro svih katuna, i to je praktično sva infrastruktura koja je dostupna. A osnovna misija boravka u katunu je briga o stoci. Ova dva uslova su oblikovala ukupan način života u katunu. Sami odlazak u katun se dešava na proljeće, različit je od termin od katuna do katuna, u zavisnosti od visine katuna i vremena kada u njemu počinje vegetacija. Svaki član porodice ima svoju ulogu u raspodjeli poslova. Ono što im je svima zajedničko je nevjerovatno gostoprimstvo.

 

ŽENE I MUŠKARCI U KATUNU

 

Planinka svakog jutra i svake večeri kada se krave i ovce vrate sa ispaše ima obavezu da pomuze stoku, a onda da od mlijeka napravi sir, kajmak, kisjelo mlijeko, jardum, urdu i slične mliječne prerađevine. Ovo je veliki posao i odvija se svakodnevno. Muškarac u  katunu se bavi teškim poslovima – prikuplja drva za ogrijev, popravlja torove, i kolibe i kosi travu, ali mu je osnovna obaveza čuvanje stada. Čuvajući stoku na planinskim pašnjacima mora biti spreman i za velike vrućine i za planinske oluje, kišu i vjetrove. Čobanin sakuplja pečurku i borovnicu dok čuva, a nekada su vrijeme prekraćivali sviranjem frule čiji je zvuk bio prisutan svuda po planinama.

 

 

Zene i muskarci u katunima

 

HRANA U KATUNIMA

 

Udaljenost katuna od sela i nemogućnosti čestih obilazaka u nabavke su uticali da se gastronimija  u katunima formira oko resursa i namrinica koje mještani u katunu proizvode. Neka od čuvenih jela su kukuruzni i pšenički kačamak, kukuruza, gotov ili cicvara, priganice, ili čak i kuvan ili kori pečen krompir sa planine ima poseban ukus pogotovo kad se jede sa domaćim sirom ili kajmakom.

    

Domaći hljeb, od domaćeg brašna, koji se nekad pekao ispod sača, a danas se peče u šporetu cigancu, ako je vruć i posluži se sa sirom ili kajmakom, neobično je ukusan i gosti sa strane ga stalno pominju. I pica su ovdje domaća. Sokovi i likeri se prave od šišarke, borovih iglica, od divljih jagoda, borovnice, maline, kupine. Čaj se nikada ne kupuje, već se na planinu beru različite ljekovite i aromatične trave suše se, ponekad mješaju i tako spremaju.

 

 

 

Hrana u katunima

 

 

KATUNI

 

Život je ovdje okrutan i prelijep, a vrijeme kao da je stalo prije nekoliko vjekova.  Da Vas podsjetimo koristeći usluge u katunima, ne samo što ćete iskusiti neke od najstarijih crnogorskih tradicija, već ćete biti i  odgovorni prema stočarima i podržati ih u čuvanju tih tradicija i u budućnosti.

 

 

Zivot u katunu

 

INFORMACIJE, PITANJA I REZERVACIJE


Fotografije


Pošalji te poruku

JUZNA TOSKANA-BAJKOVITA ITALIJA Polazak:04.03.2020 190€

Vodimo vas u najživopisniji i najromantičniji dio Italije - južna Toskana. Italijanska bajka počinje obilaskom jedne od najljepših banja Italije Chianciano terme. Tokom boravka u ovom dijelu Toskane, pruža vam se prilika da posjetite Arezzo, Cortonu, Sineu, San Gimignano I Pienzu, bisere smještene između toskanskih brda sa vinogradimo i hacijendama Bajka ne bi bila potpuna bez obilaska etrurskog grada - Arezza u kojem je snimljen film " La vira e bella" Vodimo vas u najživopisniji i najromantičniji dio Italije - južna Toskana. Italijanska bajka počinje obilaskom jedne od najljepših banja Italije Chianciano terme. Tokom boravka u ovom dijelu Toskane, pruža vam se prilika da posjetite Arezzo, Cortonu, Sineu, San Gimignano I Pienzu, bisere smještene između toskanskih brda sa vinogradimo i hacijendama Bajka ne bi bila potpuna bez obilaska etrurskog grada - Arezza u kojem je snimljen film " La vira e bella"

SOLUN-METEORI Polazak 05.03.2020 120€

SOLUN – izuzetan i nesvakidašnji grad na raskrsnici istoka i zapada,“veliki vizantijski muzej“, „most zaliva Termaikos“, „raj za hupoholičare“… vjerovatno jedini grad na svijetu koji je poznatiji po svom nadimku nego po pravom imenu-Thessaloniki. Zagonetan, uzbudljiv, kosmopolitski, donosi svojim posjetiocima bogatstvo i specifičnost kulturno-istorijskog nasleđa, arhitekture, običaja, religije i umjetnosti… Meteori , kompleks pravoslavnih manastira na čudesnim stijenama-prizor kakav nigdje na svijetu nećete vidjeti, a sa vrha pogled koji podsjeća na maštovita platna slikara nadrealista…

ISTANBUL –POLAZAK 20.05.2020 180 €

Istanbul je smješten na Bosforskom tjesnacu, nekadašnja prijestolnica triju velikih carstava - rimskog, bizantskog i otomanskog. Ankara je proglašena njezinim glavnim gradom. Istanbul je najveći grad u Turskoj i njeno kulturno i gospodarsko središte.

Sign In