KATUNSKI PUT       

 

 

KATUNSKI PUT

 

Katuni su aktivni od polovine maja do polovine septembra, kada se stočari spuštaju u svoja sela. Kao i u svim drugom katunima, kompletan život ovdje je podređen staranju o životinjama i pravljenju sira. Stočari su gostoljubivi i prijatni i pružiće Vam priliku da učestvujete u nekim od tradicionalnih aktivnosti koje predstavljaju njihov svakodnevni život. Hrana koju ćete ovdje probati se ne služi ni u jednom restoranu u Crnoj Gori, posebna je i veoma ukusna.  Jagnje na ražnju je  pravi specijalitet! Osim fantastične hrane ovdje možete dobiti i druge usluge kao na primjer: kamp, iznajmljivanje šatora, ognjište i roštilj, odmorište iznajmljivanje konja, možete napuniti baterije na svojim uređajima i kupiti raznovrsne domaće proizvode, čuvenu domaću rakiju, tradicionalne vunene čarape i prsluke. 

 

 

 

Katunski put

 

 

Makadamski putevi su došli do skoro svih katuna, i to je praktično sva infrastruktura koja je dostupna. A osnovna misija boravka u katunu je briga o stoci. Ova dva uslova su oblikovala ukupan način života u katunu. Sami odlazak u katun se dešava na proljeće, različit je od termin od katuna do katuna, u zavisnosti od visine katuna i vremena kada u njemu počinje vegetacija. Svaki član porodice ima svoju ulogu u raspodjeli poslova. Ono što im je svima zajedničko je nevjerovatno gostoprimstvo.

 

ŽENE I MUŠKARCI U KATUNU

 

Planinka svakog jutra i svake večeri kada se krave i ovce vrate sa ispaše ima obavezu da pomuze stoku, a onda da od mlijeka napravi sir, kajmak, kisjelo mlijeko, jardum, urdu i slične mliječne prerađevine. Ovo je veliki posao i odvija se svakodnevno. Muškarac u  katunu se bavi teškim poslovima – prikuplja drva za ogrijev, popravlja torove, i kolibe i kosi travu, ali mu je osnovna obaveza čuvanje stada. Čuvajući stoku na planinskim pašnjacima mora biti spreman i za velike vrućine i za planinske oluje, kišu i vjetrove. Čobanin sakuplja pečurku i borovnicu dok čuva, a nekada su vrijeme prekraćivali sviranjem frule čiji je zvuk bio prisutan svuda po planinama.

 

 

Zene i muskarci u katunima

 

HRANA U KATUNIMA

 

Udaljenost katuna od sela i nemogućnosti čestih obilazaka u nabavke su uticali da se gastronimija  u katunima formira oko resursa i namrinica koje mještani u katunu proizvode. Neka od čuvenih jela su kukuruzni i pšenički kačamak, kukuruza, gotov ili cicvara, priganice, ili čak i kuvan ili kori pečen krompir sa planine ima poseban ukus pogotovo kad se jede sa domaćim sirom ili kajmakom.

    

Domaći hljeb, od domaćeg brašna, koji se nekad pekao ispod sača, a danas se peče u šporetu cigancu, ako je vruć i posluži se sa sirom ili kajmakom, neobično je ukusan i gosti sa strane ga stalno pominju. I pica su ovdje domaća. Sokovi i likeri se prave od šišarke, borovih iglica, od divljih jagoda, borovnice, maline, kupine. Čaj se nikada ne kupuje, već se na planinu beru različite ljekovite i aromatične trave suše se, ponekad mješaju i tako spremaju.

 

 

 

Hrana u katunima

 

 

KATUNI

 

Život je ovdje okrutan i prelijep, a vrijeme kao da je stalo prije nekoliko vjekova.  Da Vas podsjetimo koristeći usluge u katunima, ne samo što ćete iskusiti neke od najstarijih crnogorskih tradicija, već ćete biti i  odgovorni prema stočarima i podržati ih u čuvanju tih tradicija i u budućnosti.

 

 

Zivot u katunu

 

INFORMACIJE, PITANJA I REZERVACIJE


Fotografije


Pošalji te poruku

Ohrid - Polazak 05.03.2020 95€

Охрид је град у Северној Македонији, на североисточној обали Охридског језера и средиште истоимене општине. Охридска општина се састоји од града Охрида и још 28 села који заједно имају око 55.000 становника

ISTANBUL –POLAZAK 20.05.2020 180 €

Istanbul je smješten na Bosforskom tjesnacu, nekadašnja prijestolnica triju velikih carstava - rimskog, bizantskog i otomanskog. Ankara je proglašena njezinim glavnim gradom. Istanbul je najveći grad u Turskoj i njeno kulturno i gospodarsko središte.

Privatne ture u regionu

Za sve klijente koji su ograniceni vremenom, poslovnim i porodicnim obavezama, obezbijedili smo mogucnost organizacije privatnih tura sopstvenim vozilima. Agencija poseduje kombi od 8 mesta i mini bus od 17 mjesta.

Sign In