KATUNSKI PUT       

 

 

KATUNSKI PUT

 

Katuni su aktivni od polovine maja do polovine septembra, kada se stočari spuštaju u svoja sela. Kao i u svim drugom katunima, kompletan život ovdje je podređen staranju o životinjama i pravljenju sira. Stočari su gostoljubivi i prijatni i pružiće Vam priliku da učestvujete u nekim od tradicionalnih aktivnosti koje predstavljaju njihov svakodnevni život. Hrana koju ćete ovdje probati se ne služi ni u jednom restoranu u Crnoj Gori, posebna je i veoma ukusna.  Jagnje na ražnju je  pravi specijalitet! Osim fantastične hrane ovdje možete dobiti i druge usluge kao na primjer: kamp, iznajmljivanje šatora, ognjište i roštilj, odmorište iznajmljivanje konja, možete napuniti baterije na svojim uređajima i kupiti raznovrsne domaće proizvode, čuvenu domaću rakiju, tradicionalne vunene čarape i prsluke. 

 

 

 

Katunski put

 

 

Makadamski putevi su došli do skoro svih katuna, i to je praktično sva infrastruktura koja je dostupna. A osnovna misija boravka u katunu je briga o stoci. Ova dva uslova su oblikovala ukupan način života u katunu. Sami odlazak u katun se dešava na proljeće, različit je od termin od katuna do katuna, u zavisnosti od visine katuna i vremena kada u njemu počinje vegetacija. Svaki član porodice ima svoju ulogu u raspodjeli poslova. Ono što im je svima zajedničko je nevjerovatno gostoprimstvo.

 

ŽENE I MUŠKARCI U KATUNU

 

Planinka svakog jutra i svake večeri kada se krave i ovce vrate sa ispaše ima obavezu da pomuze stoku, a onda da od mlijeka napravi sir, kajmak, kisjelo mlijeko, jardum, urdu i slične mliječne prerađevine. Ovo je veliki posao i odvija se svakodnevno. Muškarac u  katunu se bavi teškim poslovima – prikuplja drva za ogrijev, popravlja torove, i kolibe i kosi travu, ali mu je osnovna obaveza čuvanje stada. Čuvajući stoku na planinskim pašnjacima mora biti spreman i za velike vrućine i za planinske oluje, kišu i vjetrove. Čobanin sakuplja pečurku i borovnicu dok čuva, a nekada su vrijeme prekraćivali sviranjem frule čiji je zvuk bio prisutan svuda po planinama.

 

 

Zene i muskarci u katunima

 

HRANA U KATUNIMA

 

Udaljenost katuna od sela i nemogućnosti čestih obilazaka u nabavke su uticali da se gastronimija  u katunima formira oko resursa i namrinica koje mještani u katunu proizvode. Neka od čuvenih jela su kukuruzni i pšenički kačamak, kukuruza, gotov ili cicvara, priganice, ili čak i kuvan ili kori pečen krompir sa planine ima poseban ukus pogotovo kad se jede sa domaćim sirom ili kajmakom.

    

Domaći hljeb, od domaćeg brašna, koji se nekad pekao ispod sača, a danas se peče u šporetu cigancu, ako je vruć i posluži se sa sirom ili kajmakom, neobično je ukusan i gosti sa strane ga stalno pominju. I pica su ovdje domaća. Sokovi i likeri se prave od šišarke, borovih iglica, od divljih jagoda, borovnice, maline, kupine. Čaj se nikada ne kupuje, već se na planinu beru različite ljekovite i aromatične trave suše se, ponekad mješaju i tako spremaju.

 

 

 

Hrana u katunima

 

 

KATUNI

 

Život je ovdje okrutan i prelijep, a vrijeme kao da je stalo prije nekoliko vjekova.  Da Vas podsjetimo koristeći usluge u katunima, ne samo što ćete iskusiti neke od najstarijih crnogorskih tradicija, već ćete biti i  odgovorni prema stočarima i podržati ih u čuvanju tih tradicija i u budućnosti.

 

 

Zivot u katunu

 

INFORMACIJE, PITANJA I REZERVACIJE


Fotografije


Pošalji te poruku

Privatne ture u regionu

Za sve klijente koji su ograniceni vremenom, poslovnim i porodicnim obavezama, obezbijedili smo mogucnost organizacije privatnih tura sopstvenim vozilima. Agencija poseduje kombi od 8 mesta i mini bus od 17 mjesta.

VERONA - MILANO - GARDALAND - VENECIJA - SIRMIONE 22.08.2019.

Italija ima vise UNESCO zasticenih spomenika nego bilo koja druga zemlja na svijetu. Njih cak 50. Mnogi od najvecih svjetskih brendova dolaze iz Italije. Nutela, Ferari, Versace imena su za koje je cuo citav svijet. Zakon nalaze da sve gondole u Veneciji moraju bite crne boje. Italijanska trobojka nastala je po uzoru na trobojku Francuske. Tokom dugo godina, zastava Italije se mijenjala, a danasnje trio boje, predstavljaju nadu, vjeru i milosrdstvo.

KRF

KRF – jedno ostrvo mora zaista biti miljenik prirode, da bi izgledao kao Krf. Mozda je to jedino objasnjenje za toliku ljepotu, bujnu vegetaciju, prelijepe pjescane plaze, tirkizno plavo more.. Istorija je gradu Krfu podarila, dvije tvrdjave, stari grad sa divnim palatama, crkvu Sv Spiridona iz XVI vijeka, prostrani trg Spianadu sa palatom Liston.. Istorijska u kulturna bogatstva podsjecaju na sve civilizacije koje koje su ostrvom protutunjale kroz vijekove I ostavile svoj pecat..

Sign In