Posebne interesne ture

Posebne interesne ture

BIJLJNI SVIJET

U Crnoj Gori raste oko 3000 vrsta I podvrsta od 212 predstavlja balkanske endeme, a 22 su zastupljene samo u Crnoj Gori. Samo na Biogradskom jezeru raste 86 vrsta drveca. Raznolikost biljnog zivota u Crnoj Gori je oduvijek privlacila paznju domacih I stranih stucnjaka, tako da su mnogi putnici tokom svoje ekspedicije otkrili mnogo biljnih vrsta.

FLY FISHING CRNA GORA

Sjeverni region Crne Gore pripada blagoj kontinentalnoj klimi – planini. Ljetnji mjeseci jun, jul I avgust su topli sa prosjecnom temperaturom od 26-33 stepeni. U ovom periodu ima malo padavina koje traju jedan ili dva dana. U periodu septembar I oktobar temperature su nize,a padavine su cesce. U zimskom periodu temperature se krecu od minus 10 stepeni Celzijusa.

POSMATRANJE PTICA CRNA GORA

Uprkos maloj veličini Crna Gora svakako nudi neke uzbudljive destinacije za ptice bilo u planinama ili uz morsku obalu. Stanista za ptice variraju od golog alpskog terena, kamenjara I pasnjaka do crnogoricnih suma juznoevropskih I submediteranskih suma I na kraju mediteranske vegetacije.

PUTEVI MEDA U CRNOJ GORI

Med je slatka I viskozna tecnost koju proizvode pcele I dobija se od nektara cvijeca. Med određuje cist proizvod koji ne dozvoljava dodavanje bilo koje druge supstance. Pcelar ohrabruje prekomjernu proizvodnju meda u kosnici tako da se visak može uzeti bez ugrozavanja pcela.

PUTEVI SIRA

Kombinacija klimatskih uslova, izbor dobre tehnologije I stucnosti lokalnih poljoprivrednika cini Crnu Goru poznatom po proizvodnji lokalnih prozivoda sira. Vrste sira se razlikuju po vrsti mliječnih proizvoda: krava, ovca ili koza.

DEGUSTACIJA VINA

Kombinacijom klimatskih uslova, odabira dobrih tehnologija I sorti vinove loze, kvalifikovana je proizvodnja kvalitetnih vina u Crnoj Gori. Najvise se uzgajaju autohotni brendovi Vranac I Krstac kao I drugi poznati svjetski brendovi. Za proizvodnju vina najbolji uslovi su u slivu Skadarskog jezera. Najveci I najljepsi vinogradi u Evropi je "Ćemovsko polje” koje se prostire na povrsini od 23

SLOW FOOD CRNA GORA

Iza svakog mjesta leze price, gastronomske tradicije, zanatski ukusi I postovane prakse, ocuvane od strane zena I muskaraca ciji su intetiteti I kulture izgradjeni tokom vijekova. Slow food travel nudi novi model za turizam, sastavljen od sastanaka I razmjena sa poljoprivrednicima, sirarima, stocarima, mesarima, pekarima I vinogradarima koji ce zajedno sa kuharima koji kuhaju njihove proizvode bit

KATUNSKI PUT

Katuni su aktivni od polovine maja do polovine septembra, kada se stocari spustaju u svoja sela. Kao i u svim drugom katunima, kompletan zivot ovdje je podredjen staranju o zivotinjama i pravljenju sira. Stocari su gostoljubivi i prijatni i pruzice Vam priliku da ucestvujete u nekim od tradicionalnih aktivnosti koje predstavljaju njihov svakodnevni zivot.

Sign In