KULTURA

AUTENTIČNA CRNOGORKSA KULTURA

 

autenticna crnogorska kultura

 

Na tako malom prostoru, u zemlji ponoj kontrasta, fasciniraće vas i razlicitost kulture. Bogato kulturno nasledje čine  ostaci razlicitih kultura jer je Crna Gora na granici izmedju dvije velike civilizacije (istocne i zapadne) na čijoj su teritoriji postojale i jos postoje 3 velike religije: pravoslavna, katolička i islamska. Bogatstvo kulturnog nasleđa se ogleda u kulturno-istorijskim spomenicima, ostacima velikih i vaznih objekata, očuvanim običajima i tradiciji.

 

 AUTENTIČNO CRNOGORSKO SELO!!!

 

crnogorsko selo

 

 Šta vas očekuje?

Bićete opušteni, jer vas u crnogorskom selu očekuju predivni pejzaži, ljubazni domaćini i naravno zdrava organska hrana.

Ali nije samo to, jer boravkom u selu vi upoznajete način  života jednog naroda, tradiciju i kulturu.  Mnogi od seoskih radova i dalje se obavljaju na primitivan način. Vi možete uživati  prisustvujući  muži krava, pripremi hrane, gajenja povrća i voća, čak i proizvodnji nekih od proizvoda koji su poznati u našem kraju; rakija, sir, kajmak, prsuta, med...

Ipak ono što će vam posebno biti značajno, što će ostaviti traga na vama, jeste činjenica da ste stekli nove prijetelje, te da ćete imati želju da se ponovo vratite.

Budite dio priče o autentičnom životu u crnogorskom selu...

 

 TRADICIONALNA CRNOGORSKA NOŠNJA

 

crnogorska nosnja

 

 Danas u Bijelom Polju postoji radnja u kojoj se proizvodi tradicionalna crnogorska nošnja ,,Domaca radinost ,,Rakocevic’’ koja ima tri decenije dugo iskustvo u izradi narodnih nošnji, na način kako se to radilo i prije nekoliko vjekova, ručno po uzorcima starih originala. S obzirom da je interesovanje za fotografisanjem u narodnoj nošnji stalno bilo prisutno, rodila se nova ideja -da se počne izrada crnogorske narodne nošnje kazala je Radmila Rakočević, vlasnica domaće radinosti Rakočević u Bijelom Polju. Radionica ’’Rakočević’’ isključivo po porudžbini izrađuje crnogorske i druge narodne nošnje. Crnogorska narodna nošnja izuzetno je raskošna, elegantnog kroja , smjelih kombinacija i boja, sa bogatim zlatovezom. Za svitastu nošnju , zlatom izvezenu može se reći da je jedna od najljepših u Evropi. da je za kompletiranje jedne crnogorske nošnje ako jedna radnica radi na njenoj izradi potrebno oko tri mjeseca.

 

 BIJELO POLJE

 

bijelo polje

 

Bijelo Polje raspolaže sa širokim spektrom kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih atrakcija. Imaćete priliku da upoznate jednu od najdužih pećina u Evropi (Đalovića pećina), planinu Bjelasicu, rijeke Lim i Bistricu, krojačnicu u kojoj se proizvodi poznata crnogorska nošnja, crkvu Sv. Petra koja datira iz 11 vijeka, kao i Gušmirovića džamiju iz 14 vijeka, manastir Sv. Nikole u Podvrhu iz 11. vijeka i dr. Uživaćete u domaćoj hrani koja se sprema samo u Bijelom Polju, da boravite u kućicama koje su rađene u orijentalnoj arhitekturi, da uranjate u ruralno iskustvo (muža krava, plastidba, proizvodnja domaće hrane, branje šumskih plodova, branje flore, posmatranje faune, kosidba), zatim da obilazite poljoprivredna gazdinstva (vrtovi i farme bikova), učestvujete u različitim aktivnostima u prirodi (lov, ribolov, tradicionalni sportovi itd).

Bijelo Polje je  obrazovni, kulturni i sportski centar sjevera Crne Gore i nudi različite kafe-barove i nacionalne restorane za uživanje i opuštajuće trenutke.

Kulturni događaji, tradicionalni vašari i sportski događaji u Bijelom Polju ispunjavaju proljećne i ljetnje mjesece, nudeći mnoštvo provoda.

 

 CETINJE

 

cetinje

 

 U podnožju Lovćena, dovoljno daleko i sakriveno od neprijateljskih pogleda i dovoljno blizu i otvoreno za sve prijateljske ruke, smjestilo se Cetinje - grad muzej, vjekovna prestonica Crne Gore i ishodište njene duhovnosti i državnosti..

U njegovim muzejima se čuvaju dragocjena svjedočanstva vjekovne borbe njegovih prkosnih i ponosnih žitelja za slobodu i za uspon sopstvenog duha kroz pisanu riječ i kroz predanje. Cetinje pripada onoj kategoriji gradova koji bar jednom u životu treba posjetiti.

Od kulturno-istorijskih spomenika znacajni su: Vlaska crkva (1450), crkva Rodjenja Bogorodice na Cipru (1886), Biljarda, odnosno Njegosev muzej, Dvor kralja Nikole u nojem je smjesten i njegov muzej (1867), Plavi dvorac (1895), Zetski dom, danas Kraljevsko pozoriste, Vladin Dom, zgrade diplomatskih predstavnistava...

 

 KOTOR

 

kotor

 

 Istorija  Kotora je duga dva i po milenijuma i o njoj su sačuvani bezbrojni tragovi kao svjedočanstva različitih civilizacija i kultura – praistorijske iskopine, spomenici ilirske i rimske epohe, pre-romanskog i romanskog perioda, gotike, renesanse i baroka. Kotorski Stari grad spada među mediteranske gradove koji imaju  najbolje sačuvanu srednjovjekovnu  urbanu cjelinu, čija se struktura formirala od 12. do 14. vijeka. Grad je opasan visokim i debelim zidinama ukupne duzine 4.5km.Bedemi grada su gradjeni postepeno od 9-18 vijeka. Kotorski bedemi su visoki oko 10m a u brdskom dijelu cak i do 20m. Postoje 3 ulaza u grad: Glavna ili Zapadna ili morska vrata, juzna i sjeverna vrata.  Kotor je  uvršten u UNESCO-vu listu  Svjetske prirodne i kulturne baštine.

 

 STARI BAR

 

stari bar

 

Stari  Bar čine drevni grad smješten na kamenom uzvišenju, nepristupačnom sa tri strane i naselje u njegovom podnožju, koje je nastalo nakon rušenja (1878)..  Starogradska kapija potice iz 11v a zidovi iz 11 i 12 vijeka, koji su obnevljeni u 14 i 15 v.Iznad starog grada se nalaze ostaci akvadukta iz 16 i 17v, preko kojeg je dovodjena voda u grad. Gradjen je od lomljenog i  grubo tesanog kamena. Konstrukcija se sastoji od 17 vecih lukaova razlicitih raspona koji se oslanjaju na masivne stubove. Podgrad je aktivno naselje Starog Bara i datira jos iz srednjeg vijeka. Stari Bar je u srednjem vijeku bio istaknuti zanatski, kulturni I trgovacki centar. Bili su cuveni njegovi klesari. U ranom srednjem vijeku je pripadao Vizantiji, pa Dalmaciji. Stari  Bar postoji  više od 2.500 godina i predstavlja  jedinstvenu sintezu Mediterana i  Orijenta.

 

 MANASTIR OSTROG

 

manastir ostrog

 

 Manastir Ostrog je najznačajniji centar vjerskog hodočašća u Crnoj Gori. Kompleks gornjeg manastira čine dvije crkve: sv. Krsta (1665)  i glavna manastirska crkva Vavedenja  Bogorodice (1774). To je najveće hodočasničko mjesto na Balkanu.

 

Sign In